Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Alarmwijzer.be Onafhankelijk advies over alarmsystemen!
Alarmwijzer.be

Gasalarm

Een gasalarm is een alarm dat afgaat zodra er gas wordt ontdekt. Normaliter lekt er natuurlijk geen gas in de woning, maar om tal van redenen kan dat plotsklaps toch wel het geval zijn. Vaak gaat het dan om een gaslekkage, maar het kan ook zijn dat het gasfornuis niet goed dicht is gedraaid of dat de CV ketel de geest heeft gegeven.

Er zijn talloze soorten gassen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en zelfs grote gevaren met zich mee kunnen brengen. De belangrijkste hiervan zijn aardgas wat voor gasfornuizen wordt gebruikt en koolmonoxide wat bij verbrandingen vrijkomt, zoals bij kachels, open haarden en niet goed afgestelde CV-ketels.

Gasalarm voor parkeergarages en bedrijven

Echter wordt er vaak een gasalarm in bouwwerken zoals parkeergarages gebruikt. Omdat hier veel mensen aanwezig zijn is de kans op schade nog groter dan residentiële gebieden. Een gasalarm wordt dan op een of meerdere pilaren in de parkeergarage geplaatst om een alarm te laten klinken als het gevaarlijk is om zich in de parkeergarage te bevinden, bijvoorbeeld bij een lekkage in een gasleiding.

Waar moet ik een gasalarm plaatsen?

Een gasalarm voor particulier gebruik kun je het beste plaatsen in ruimten waar gasleidingen aanwezig zijn. Denk hierbij aan de ruimte waar de CV ketel zich bevindt, in de keuken en eventueel op de overloop bij de slaapkamers.

Een gasmelder wordt vaak 30 centimeter onder het plafond geplaatst. Op die manier worden niet alleen stijgende gassen opgemerkt, maar ook gassen die zakken en dus het zuurstof omhoog drukken. Let op dat je de gasmelder niet te ver van de mogelijke bron plaatst. Let ook op dat bij vuur, zoals bij een kachel of een open haard, koolmonoxide vrij kan komen. Dat is een dodelijk gas dat je zelf niet op zult merken. Plaats dus ook altijd bij een kachel een specifieke koolmonoxide-melder of een algemene gasmelder om ongelukken te voorkomen.

Eventueel kun je alarmen kopen die aan elkaar te verbinden zijn. Vaak gebeurt dit draadloos. Hiermee zal elk alarm afgaan als er op één locatie gas wordt gesignaleerd, waardoor de kans groter is dat het signaal opgemerkt wordt.

 

Offertes voor alarmsystemen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs