Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Alarmwijzer.be Onafhankelijk advies over alarmsystemen!
Alarmwijzer.be

Checklist alarmsysteem kopen

Ga je een alarmsysteem aanschaffen voor jouw woning, dan zal je hier gemoedsrust en veiligheid voor terug krijgen. Een dief die ziet dat jouw woning beveiligd is zal deze snel overslaan en wordt er toch een poging gedaan tot inbraak dan zijn er camera’s, sensoren, sirenes en een melding bij een alarmcentrale die hem of haar waarschijnlijk snel doen omkeren. Iedere woning is anders en daarom kan het lastig zijn het juiste systeem te kiezen. Deze checklist maakt de keuzes voor jou hopelijk een stuk makkelijker.

installatie alarmsysteem

1) Basispakket of professioneel

De eerste keuze die je moet maken en de eerste aantekening op je checklist is of je een professioneel alarmsysteem wilt aanschaffen of dat je deze zelf koopt in de vorm van een basispakket. Deze keuze kan gedreven worden door je budget, maar ook door het soort woning dat je hebt en welke bezittingen of plekken je specifiek wilt beveiligen.

 • Basispakket: je kunt een basispakket alarmsysteem al kopen voor €100 bij een doe-het-zelf zaak, maar wil je een beetje kwaliteit dan moet je wel rekenen op €600. Dit pakket bestaat dan uit een bedieningspaneel en een x aantal sensoren, camera’s en melders die je hierop aansluit. Deze zijn vaak draadloos zodat je ze gemakkelijk zelf kunt installeren. Deze optie is snel, gemakkelijk en goedkoop.
 • Een professioneel systeem: kies je voor een professioneel alarmsysteem dan schakel je een specialist in. Deze komt dan kijken naar de woning, de inbraakveiligheid, bepaalt de zwakke plekken en stelt hierop een alarmsysteem samen. Dit is uiteraard duurder, maar je ontvangt wel een systeem die vanuit professioneel oogpunt is samengesteld. Voor een professioneel systeem betaal je een bedrag van tussen de €1200 en €3000.

2) Draadloos, bekabeld of hybride

De tweede keuze die je hebt is over het soort systeem en deze keuze staat los van het feit of je het systeem wilt laten installeren of dat je het zelf aanschaft. Er staan een drietal opties tot je beschikking.

 • Draadloos: dit systeem bestaat uit een bedieningspaneel en een aantal draadloze componenten. Het voordeel hiervan is dat je ze zelf kunt installeren en plaatsen. Het nadeel is dat deze onderdelen allemaal met batterijen werken en dat je die dus regelmatig moet vervangen. De werking van het systeem is afhankelijk van deze batterijen en is dus niet de meest stabiele optie.
 • Bekabeld: je kunt ook alle onderdelen aansluiten op je elektriciteitssysteem. Dit doe je door draden door te trekken, de camera’s en andere onderdelen hierop aan te sluiten en aan de muur te hangen. Dit is moeilijker om zelf te doen, maar je systeem heeft wel altijd stroom. In het geval van een storing nemen oplaadbare batterijen het over.
 • Hybride: een hybride systeem, de naam zegt het al, bestaat uit een aantal vaste componenten die je kunt uitbreiden met draadloze onderdelen. Dit geeft je meer vrijheid maar tegelijkertijd ook zekerheid. Voor deze optie betaal je iets meer dan voor de andere twee systemen, maar het verschil is eigenlijk te verwaarlozen.

inbraak

3) Zelf installeren of laten doen

Nu je besloten hebt welk systeem het beste bij je past en hoe je deze aangesloten wilt hebben, kun je besluiten of je deze zelf wilt installeren of dat je dit door een specialist laat doen.

 • Doe-het-zelf: doe-het-zelf systemen zijn een ideale manier om geld te besparen, maar geven je niet de mogelijkheid een specialist naar je woning en situatie te laten kijken. Heb jij een woning met niet al te veel waardevolle spullen en met een voordeur op een openbaar gebied, dan is dit een prima optie. Je hebt de vrijheid zelf de componenten aan te schaffen die je denkt nodig te hebben en deze te plaatsen op plekken die je in de gaten wilt houden.
 • Uitbesteden: het grote voordeel van uitbesteden is dat je een alarmsysteem zal ontvangen die speciaal voor jouw woning is samengesteld. Heb je een voordeur in het donker dan is het verstandig daar aandacht aan te besteden en een lamp te combineren met een camera. Ook kun je rook-, CO- en warmtemelders aansluiten en eventuele zwakke plekken extra beveiligen. Deze professionele kennis en visie van de mogelijkheden heb je zelf waarschijnlijk niet.

4) Wel of geen alarmcentrale

De laatste overweging die je moet maken is of je wel of geen abonnement wilt hebben bij een alarmcentrale. Dit kost je een paar honderd euro’s per jaar, maar mocht je alarm afgaan dan weet je dat iemand dit ziet. Bij de centrale zullen ze even wachten om te kijken of jij het alarm uitschakelt, maar al snel zal er actie worden ondernomen en sturen ze de politie of een andere hulpdienst naar je woning. Deze snelle reactie kan het verschil maken tussen een geslaagde en een mislukte overval.

 

Offertes voor alarmsystemen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs