Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Alarmwijzer.be Onafhankelijk advies over alarmsystemen!
Alarmwijzer.be

Alarminstallatie

Alarminstallaties zijn van groot belang om de veiligheid van bedrijfspanden of woningen verder op te krikken. En dat is weer noodzakelijk om zowel inbraken te voorkomen als om bij inbraken die feitelijk al voltooid zijn – omdat de ongewenste gast het pand al is binnengedrongen – de schade zoveel als mogelijk te beperken. Een alarminstallatie heeft hiermee dus eigenlijk twee voordelen: de preventieve werking (de werking vooraf) en een reactieve werking (de werking achteraf, als de inbreker eenmaal binnen is).

Hoe goed wil je een object of pand beveiligen?

Afhankelijk van wat voor object je precies wilt beveiligen is het belangrijk om te kiezen voor een product dat het beste aansluit op de situatie en jouw wensen. Het is een feit dat inbrekers ontmoedigd worden als zij opmerken dat er een alarmsysteem in een pand die zij willen binnendringen is geïnstalleerd. Daarom kan in sommige gevallen een simpele installatie welke goed zichtbaar is al volstaan. Echter, als je waardevolle spullen in huis of op kantoor hebt, dan is het natuurlijk handig om een beter systeem te nemen die ook doet wat het daadwerkelijk moet doen.

camera installatie

De reactieve werking

De reactieve werking van een alarminstallatie is de werking die we eigenlijk allemaal wel kunnen benoemen. Het gaat dan om een alarm dat te horen is wanneer de inbreker eenmaal binnen is, dus bij het signaleren of detecteren van een ongenode gast het afgeven van een luid signaal om de inbreker te verjagen. De schade blijft dan hopelijk beperkt, de inbreker wordt immers gestoord tijdens zijn werkzaamheden en heeft hopelijk geen gelegenheid om nog iets van buit mee te nemen. Maar de schade is dan wel geschied. De deur is al geforceerd, een raam is al ingetikt. De inbreker is gevlogen en je blijft met de rommel achter. Wel mooi dat er niets is meegenomen, maar je wil natuurlijk die inbraak gewoon voorkomen in plaats van de schade beperken.

De preventieve werking

De belangrijkste werking van een alarminstallatie is eigenlijk de preventieve werking. Het is allemaal leuk en aardig dat een inbreker geen tijd heeft om die televisie of de ketting van oma mee te nemen, maar het liefst heb je dat die inbreker jouw huis geheel overslaat. Daar is de preventieve werking van een alarminstallatie weer handig voor. Doordat een inbreker vaak aan de buitenkant al kan zien dat er een alarminstallatie aanwezig is, zal hij of zij geneigd zijn dat pand over te slaan. Een inbreker herkent een alarmsysteem door stickers op de ramen, een sirene, magneetcontacten en/of bewegingsmelders rondom kozijnen en deuren. Dit zijn de eerste tekenen van een werkend alarmsysteem en zal een inbreker hier op letten; zodra duidelijk wordt dat er een alarmsysteem aanwezig is dan zal jouw woning of pand in 60% van alle gevallen worden overgeslagen.

1. Professionele hulp

Als je kiest voor professionele hulp, dan hoef je tijdens de installatie natuurlijk niks zelf te doen. Een specialist zal dan voor jouw een werkend alarmsysteem opleveren en heeft zo een systeem altijd 5, 10 of 15 jaar garantie. Ook kun je zorgeloos je huis of pand achterlaten omdat je zeker weet dat alles goed is ingesteld. Daarnaast is het zelfs mogelijk om te kiezen voor een meldkamer koppeling, zodat er direct actie ondernomen kan worden als er iets aan de hand is.

Een andere reden om voor een professionele installatie te kiezen is dat je kunt profiteren van de jarenlange ervaring die deze alarmspecialist heeft. Een installateur kan ervoor zorgen dat het apparatuur correct wordt ingesteld, geeft daarbij uitleg over het systeem en kan jou daarnaast tips geven over hoe je jouw huis het beste kunt beveiligen. Daarnaast zijn er ook oplossingen op maat en is het mogelijk om te kiezen voor diverse pakketten in verschillende prijsklassen die aansluiten op jouw wensen.

domecamera installatie

Ondanks dat het inhuren van een professional voordelen heeft, heeft het ook nadelen. In bijna alle gevallen is een systeem dat je bij een alarmspecialist koopt duurder en zijn er activatie- en maandelijkse kosten. Ook zou bij een eventuele verhuizing hetzelfde (of een nieuw) systeem opnieuw worden ingericht in het nieuwe huis. Ook dit brengt natuurlijk kosten met zich mee.

Voordelen

 • Alles wordt voor je geïnstalleerd
 • Garantie op de installatie en het systeem
 • Uitleg van een vakkundige monteur

Nadelen

 • Installatie kosten, maar ook maandelijkse en activatiekosten
 • Afspraak maken met monteur (vaak tijdens werktijden; tussen 9.00-17.00u)
 • Niet altijd een systeem-op-maat

Tip: Vergelijk de prijzen van alarmspecialisten in jouw regio om de kosten te ontdekken van een systeem voor jouw woning, winkel of kantoorpand. Onze vergelijkservice is gratis en vrijblijvend.

2. Doe-het-zelf pakket

Met een doe-het-zelf alarmsysteem pakket kun je besparen op de totale aanschafkosten van een alarmsysteem. In dit geval hoef je dus geen installatiekosten te betalen. Over het algemeen staan doe-het-zelf pakketten er bekend om dat deze erg gebruiksvriendelijk zijn. Daarom is het mogelijk dat je zo een systeem zelf snel kunt installeren. En bij een eventuele verhuizing kan dit systeem dus ook snel gedemonteerd en meegenomen worden.

Er zijn vele pakketten waar je voor kunt kiezen. Het opzetten van een beveiligingssysteem is inderdaad snel en eenvoudig. Een doe-het-zelf systeem is vaak volledig draadloos en hoef je dus geen kabels ed. aan te leggen. Daarnaast hoef je ook niet goed met gereedschap te zijn omdat veel van de onderdelen met een zelfklevend achterkant komen, zodat het enige wat je hoeft te doen het plaatsen van de sensoren aan de muren en kozijnen is. Daarna dien je het alarmsysteem te activeren en klaar ben je.

Echter zijn er natuurlijk ook nadelen als het aankomt op een doe-het-zelf installatie pakket. Omdat je geen alarmexpert bent kun je je afvragen of je het systeem op de juiste wijze hebt geïnstalleerd. Ondanks dat veel fabrikanten telefonische ondersteuning bieden, kunnen zij natuurlijk geen advies op maat geven omdat ze niet bij jou op locatie zijn. Daarom is het niet mogelijk om specifieke aanbevelingen te doen die een professionele installateur wel zou doen.

Voordelen

 • Geen installatie kosten
 • Zelf bepalen wanneer je de installatie uitvoert
 • Zelf het systeem instellen naar jouw wensen

Nadelen

 • Je doet zelf al het werk
 • Je maakt geen gebruik van expertise en ervaringen
 • Meestal is een los alarmsysteem duurder

 

Offertes voor alarmsystemen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs